START | Om Hantverkaren | Tidningen | Kontakt / Annonsera| Nyhetsbrev | Hantverksguiden | Tävling

Sandviken Bygg
liten firma STORA PROJEKT

Kan man verkligen bygga ett hus helt i halm?

Ja, men det kräver sin hantverkare.
Vi träffade Fredrik och Marcus på Sandviken Bygg, en firma som inte backar för annorlunda jobb.


Fredrik Wärlinge, ägare av Sandviken Bygg, har cirka 10 år i yrket och har sysslat med hantverk på heltid de senaste tre åren. Han har två anställda, förutom sig själv. Fredrik ger bilden av en hantverkare som är trygg i sitt yrke och med stor egen kompetens. På frågan om vad ett gott hantverk är, svarar han – Att lämna en slutprodukt som han själv och kunden är nöjd med.

Unika projekt                                                                         
En firma på tre man kan tyckas liten, därmed inte sagt att man är främmande för större jobb. Sandviken Bygg har haft många olika renoveringsprojekt de senaste åren, varav flera är lite speciella. Renoveringen av Mems slott, strax utanför Söderköping är ett sådant.

Ett riktigt roligt jobb, enligt Fredrik. Då slottet har anor från medeltiden är det viktigt att gå varsamt fram vid restaurering. Allt ska vara genuint och ytfinishen gjord med handverktyg, inga maskiner där inte.

Ett annat jobb som har varit väldigt stimulerande är ett uppdrag att rädda en lada från rivning. Om Mems slott handlade om finlir skulle detta kunna sägas vara motsatsen: här fick de använda sig av fyra stycken 20 tons domkrafter för att räta upp och lyfta ladan, för att kunna mura ny grund och komplettera så att byggnaden gick att använda igen. Även ett jobb med att byta syllstock i ett äldre hus, nämns som ett roligt projekt.

Tänker framåt                                                                     
Som hantverkare och dessutom som egen företagare spelar det stor roll hur stor orderingång man har. När Fredrik får frågan om kommande jobb ler han lite illmarigt och säger

– Jo, visst kan man ibland tänka på hur det ska bli i framtiden (läs inom ett år) men det lär man sig snart att leva med.

Och fortsätter han – Ju bättre arbete och nöjda kunder man lämnar efter sig, desto större chans att de ringer igen och framför allt, rekommenderar oss till andra.

Fredrik ser alltså ljust på framtiden och har i dagsläget inplanerade jobb som sträcker sig cirka 5 månader framåt. Han säger också att det är rätt vanligt att kunderna väntar in dem, istället för att vända sig till någon annan, en ovanlig sits i ett så litet bolag. Speciellt nu, när marknaden kraftigt bromsat in till följd av den senaste finanskrisen.

– Jo, säger Fredrik, vi har ju kollegor i branschen som verkligen fått känna av att det är bistrare tider men än så länge har det inte drabbat oss.Drömjobben                                                                       
Slott och lador i all ära, finns det något drömprojekt om Fredrik själv får välja? ­– Att bygga ett nytt, gammalt hus, svarar han snabbt. Alltså att bygga ett helt nytt hus i gammal stil. Och verkligen låta hantverket komma fram i alla delar. Helst byggt i 1600- eller 1700-talsstil.
Äldre byggnader är alltså något som ligger Sandviken Bygg varmt om hjärtat, och man håller sig inte enbart till hus; en av de anställda, Fredriks bror Marcus är utbildad timmerman och har tjänstgjort på Ostindiefararen Göteborg.                     

Som timmerman utför han grövre träarbeten och för en skeppstimmerman handlar det om att bygga och underhålla träfartyg. Marcus mönstrade på som jungman och sedermera som timmerman, och var med på Ostindiefararens resa till Kina. Han har sedan dess seglat med fartyget varje sommar.
Men det ultimata huset för Marcus är inte byggt i timmer, utan det lite ovanliga materialet halm.
– Jag vill bygga ett rent halmhus - 100 % miljövänligt.
För en lekman låter det konstigt och man undrar om det verkligen är möjligt? 

– Ja, men det kommer att ta tid. Jag hoppas att kunna genomföra det inom de närmaste 10 åren.

Med sådana specialkunskaper skulle man kunna tro att det är Marcus som har lärt upp sin bror i hantverksyrket.

– Näää, skrattar han, men visst är det så att mina typer av kompetenser är till stort gagn för firman.

Fullt upp                                                                                    
– Vi tycker om när det krävs speciallösningar, platsbyggda finsnickerier och liknande, då spinner vi loss, säger Marcus. Eftersom vi själva är husägare kan vi testa nya lösningar på våra egna hus och ta ut svängarna ordentligt om vi vill.

Problemet är bara som man brukar säga i andra yrken –” skomakarens barn”. Det är svårt att hitta tid för de egna projekten, då vi också ibland brukar bygga kök åt andra, i vår verkstad.

Så brist på fritidssysslor har de alltså inte? – Nä, svarar Marcus som dessutom är aktiv ledare inom scouterna. Och Fredrik är hästintresserad och försöker rida så ofta han kan.

 


Allt om:
Quooker
Rut/Rot
Relining
Skadedjur
Sandviken Bygg
Övervakning