START | Om Hantverkaren | Tidningen | Kontakt / Annonsera| Nyhetsbrev | Hantverksguiden | Tävling

Rot och Rut
så funkar det

Funderar du på att renovera, bygga till eller anlita en elektriker? Utnyttja skatteavdraget och spara pengar.

Sedan 2009 kan privatpersoner få skattereduktion för husarbete som är det gemensamma namnet för Rot- och rutarbete. Enkelt förklarat fungerar det så att du som kund enbart betalar halva arbetskostnaden då du låter utföra vissa arbeten på eller i din bostad. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. ROT står för Reparation och underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad. Endast arbetskostnaden ger rätt till skattereduktion, inte material- eller resekostnader i samband med arbetet.

Rot- och rutavdrag är en reducering av skatten och den skatt
du som köpare skulle ha betalat blir därmed lägre. Skattere-
duktionen är hälften av arbetskostnaden inklusive moms, men
aldrig mer än 50 000 kronor per år och person. Skatteavdraget för rot-arbete är kopplat till den enskilda individen och inte till bostaden. Ett par som äger halva bostaden var kan alltså tillsammans göra ett maximalt avdrag på 100 000 kronor per år.

Så gör du som kund
Kom överens med företaget om att det är husarbete som ska utföras. Be om företagets namn, adress och organisations- eller personnummer. Företaget måste ha F-skattsedel för att du ska kunna få skattereduktion. Be därför gärna företaget att skriva på fakturan att det har F-skattsedel. När företaget har utfört arbetet betalar du halva arbetskostnaden till företaget. Företaget begär resten av arbetsersättningen av Skatteverket. Därefter får du ett meddelande av Skatteverket om hur stort belopp du har fått i preliminär skattereduktion.

Nästa år står det förtryckt i din inkomstdeklaration
hur stor preliminär skattereduktion du fått för husarbete under inkomståret. När du skriver under deklarationen godkänner du summan och intygar att de förtryckta uppgifterna stämmer samt att du har rätt till skattereduktion. Den slutliga skattereduktionen redovisas sedan på ditt skattebesked. Mer information hittar du på skatteverket.se och omboende.se.
Källa: Skatteverket

 


Allt om:
Quooker
Rut/Rot
Relining
Skadedjur
Sandviken Bygg
Övervakning