START | Om Hantverkaren | Tidningen | Kontakt / Annonsera| Nyhetsbrev | Hantverksguiden | Tävling

Quooker

Den kokande vattenkranen har nu etablerats i Sverige och finns idag i över 200 köksbutiker runt om i landet. Quooker är en extra vattenkran, som ger kokande vatten - omedelbart.

Plants: image 1 0f 2 thumb
Plants: image 2 of 2 thumb

Quooker

Tevatten direkt ur kranen

Det låter som något ur ett framtidskök men idén om en kran som ger kokande vatten är gammal. När den holländske ingenjören Henri Peteri för 35 år sedan arbetade med att utveckla en ”minutsoppa” för ett livsmedelsföretag, insåg han snabbt att soppa aldrig kan bli klar på en minut, om du inte alltid har kokande vatten till hands. Från den dagen kunde han inte släppa den tanken. Han lämnade företaget och började experimentera hemma i källaren. Snart var Quooker född - en apparat som kunde ge kokande vatten direkt ur en kran.

Quooker finns i dag monterad i över 800 000 hushåll i norra Europa. För knappt fyra år sedan introducerades Quooker i Danmark och idag säljs det en Quooker till vart sjätte kök i Danmark där det har blivit mer eller mindre en ”standardprodukt”.

Så går det till
En Quooker består av en liten behållare som placeras i skåpet under vasken i köket. Behållaren ansluts till en kran som monteras vid diskhon eller i bänkskivan. Behållaren är ansluten till kallvattenledningen och värms upp med el. Det som behövs för att installera en Quooker-kran är ett jordat vägguttag och vattentillförsel. Kranen installeras av en VVS-installatör och kan monteras både i nya och befintliga kök.

Säkerhet
Det är alltid viktigt att vara försiktig med kombinationen kokande vatten och barn. Men enligt tillverkaren är Quooker en helt säker produkt. Quookerkranen är fast monterad i bänkskivan, den har barnskydd genom en tryck och vrid-mekanism och pipen är isolerad. Dessutom kommer vattnet ut i en ”porös” stråle blandat med luft, vilket minskar risken för skållning. Kranen är också höj- och sänkbar så att den alltid kan regleras för användningen och därmed minska skvätt.

Energiförbrukning
Behållaren som monteras under diskbänken är isolerad och behåller därigenom värmen under mycket lång tid. En Quooker har en energiförbrukning på 10 – 20 watt i timmen. Kostnaden är runt 30 öre per dygn i standbyläge eller ca 110 kr om året och den drar ungefär lika mycket ström som en normal vattenkokare.

Användning
Vanligast är att man använder en kokkran för att göra te och kaffe. Annars är det användarens fantasi som sätter gränserna; fylla kokande vatten i pastagrytan, blanchera grönsaker, värma tallrikar, sterilisera en skärbräda, skålla tomater. Allt som du normalt skulle behöva koka vatten för, antingen i en vattenkokare eller på spisen.

Quooker finns i flera olika modeller och utföranden. En 3-liters-Quooker kostar kostar cirka 9 900 kronor.
Mer information och återförsäljare hittar du på quooker.se.

Källa: quooker.se, foto: quooker.se.
 


Allt om:
Quooker
Rut/Rot
Relining
Skadedjur
Sandviken Bygg
Övervakning